Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3
w Bolesławcu
ul. Narcyzów 22, 59-700 Bolesławiec tel. 575 507 585
ul. Dolne Młyny 42A ,59-700 Bolesławiec,
tel. (75) 612 13 03
e-mail:mpp3@boleslawiec.eu
-
Statystyki
- Odwiedziny: 1255279
- Do końca roku: 227 dni
- Do wakacji: 34 dni
-
Kalendarium
Sobota, 2024-05-18
Imieniny: Alicji, Edwina
Jadłospis 29.01 - 02.01.2024
|
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Poniedziałek 29.01.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Ser Gouda 30 g(7) Pomidor 20 g Herbata owocowa 200ml |
Serek homogenizowany owocowy 100 g Wafel ryżowy 1 szt
|
Zupa szczawiowa z jajkiem 200 ml(3,7,9) Ziemniaki gotowane 100 g Gulasz drobiowy z cukinią 150 g(1,7,9) Surówka z marchewki z jabłkiem 75 g Kompot truskawkowy 200ml |
Wtorek 30.01.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g Szynka z indyka 10g(6,9,10) Ogórek 20 g Kawa zbożowa 200 ml (7) |
Bułka typu graham 50 g(1) Masło 8g(7) Omlet z warzywami 80 g Ketchup 10 g(9)
|
Zupa minestronne z selerem naciowym 200 ml(7,9) Makaron Penne z filetem z indyka,brokułami i szpinakiem w kremowym sosie 250 g(1,3,7) Kompot malinowy 200 ml |
Środa 31.01.24 |
Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7) Pasztetowa wieprzowa 30 g Papryka czerwona 20 g Herbata zimowa z cytryną 200 ml
|
Budyń jaglany z bananami 120 g(7) Mandarynka 1 szt |
Zupa kalafiorowa 200 ml(7,9) Ziemniaki gotowane 100 g Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 100 g(1,3,7) Kapusta biała na ciepło 75 g(7) Kompot z owoców leśnych 200 ml
|
Czwartek 01.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 50 g(7) Masło 8 g(7) Winerki drobiowe 1 szt(7,9) Ketchup 10(9) Sałata masłowa Herbata owocowa 200 ml
|
Sałatka owocowa 100 g Chrupki kukurydziane 4 szt Herbata z pomarańczą 200 ml |
Zupa dyniowa z makaronem 200 ml(7,9) Kasza jęczmienna 100 g Kotlet mielony z cebulką 100 g(1,3,7) Ogórek kiszony 75 g Kompot wiśniowy 200 ml |
Piątek 02.02.24 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 200 ml(1,7) Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7)
|
Chleb pszenno żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i szynką wieprzową 30 g(1,3,7,9) Herbata z hibiskusem 200 ml
|
Zupa jarzynowa z cukinią 200 ml(7,9) Leniwe z sosem waniliowym i borówkami 250 g(1,3,7) Kompot wieloowocowy 200 ml |
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; : |
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne. |
Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:
- Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
- Twaróg i jogurty wegańskie
- Tofu, ser kozi, ser wegański,sery bez laktozy
- Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
- Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
- Dżemy o niskiej zawartości cukru
- Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez laktozy