Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3
w Bolesławcu
ul. Narcyzów 22, 59-700 Bolesławiec tel. 575 507 585
ul. Dolne Młyny 42A ,59-700 Bolesławiec,
tel. (75) 612 13 03
e-mail:mpp3@boleslawiec.eu
-
Statystyki
- Odwiedziny: 1255300
- Do końca roku: 226 dni
- Do wakacji: 33 dni
-
Kalendarium
Niedziela, 2024-05-19
Imieniny: Celestyny, Iwony
Jadłospis 05.02-09.02.2024
|
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Poniedziałek 05.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Szynka z wieprzowa 20g(7,9) Ogórek 20 g Herbata owocowa 200ml |
Jogurt owocowy 100g(7) Banan 100g
|
Barszcz ukraiński 200 ml(7,9) Ziemniaki gotowane 100 g Kotlet pożarski drobiowy 80 g(1,3,7) Sos maślany 50 ml(1,7) Kapusta kiszona 75 g Kompot wiśniowy 200 ml
|
Wtorek 06.02.24 |
Płatki owsiane na mleku 200 ml(1,7) Rogalik francuski 30 g(1,3,7)
|
Bułka pszenna 50 g(1) Masło 8 g(7) Pasta z tuńczyka 20 g(3,4,7,10) Sałata masłowa 1 liść Herbata z pomarańczą 200 ml |
Zupa brokułowa 200 ml(7,9) Kopytka z twarożkiem waniliowym 280 g(1,3,7) Kompot jabłkowy 200 ml
|
Środa 07.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Ser zółty 20 g(7) Pomidor 20 g Kakao 200 ml(7)
|
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Kabanosy wieprzowo-drobiowe 30 g(1,3,7,9) Papryka krojona w słupki 20 g Herbata czarna z pomarańczą 200 ml |
Żurek z białą kiełbasą 200 ml(1,3,6,7,9) Ziemniaki gotowane 100 g Pałka z kurczaka pieczona 120 g Surówka z czerwonej kapusty 75 g(7) Kompot truskawkowy 200 ml
|
Czwartek 08.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8g(7) Twarożek śmietankowy 20 g(7) Konfitura śliwkowa 10 g(11) Herbata malinowa 200 ml |
Chleb pszenno żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Pasta z suszonych pomidorów z majonezem i szpinakiem 30 g(3,7) Herbata z hibiskusem 200 ml
|
Zupa koperkowa z ryżem 200 ml(7,9) Spaghetti z sosem bolońskim 300 g(1,3,9) Kompot z owoców leśnych 200 ml
|
Piątek 09.02.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(7) Masło 8 g(7) Biała kiełbaska wieprzowa 2 szt(1,3,6,7,9) Sałata masłowa 1 liść Ketchup 15 g(9) Herbata zimowa 200 ml |
Ryż na mleku z owocami 120 g(7) |
Rosół drobiowo-wołowy z makaronem200 ml(1,3,9) Kasza jęczmienna 100g(1) Gulasz warzywny z soczewicą 150 g(9) Kompot malinowy 200 ml |
Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:
- Mleko roślinne(owsiane, sojowe, ryżowe)
- Twaróg i jogurty wegańskie
- Tofu, ser kozi, ser wegański, sery bez laktozy
- Mleko bez laktozy, masło roślinne, śmietana bez laktozy
- Pieczywo bezglutenowe, wafle ryżowe, chrupki kukurydziane
- Dżemy o niskiej zawartości cukru
- Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny, przypraw oraz mleka bez laktozy
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; : |
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne. |