Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3
w Bolesławcu

 ul. Narcyzów 22, 59-700 Bolesławiec tel. 575 507 585

ul. Dolne Młyny 42A ,59-700 Bolesławiec,

tel. (75) 612 13 03

e-mail:mpp3@boleslawiec.eu

Ustawienia

Wyszukiwarka

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1255300
    • Do końca roku: 226 dni
    • Do wakacji: 33 dni
  • Kalendarium

    Niedziela, 2024-05-19

    Imieniny: Celestyny, Iwony

Jadłospis 05.02-09.02.2024

 

 

 

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Poniedziałek

05.02.24

Chleb pszenno-żytni 30 g(1)

Masło 8 g(7)

Szynka z wieprzowa 20g(7,9)

Ogórek  20 g

Herbata owocowa 200ml

Jogurt owocowy 100g(7)

Banan 100g

 

Barszcz ukraiński 200 ml(7,9)

Ziemniaki gotowane 100 g

Kotlet pożarski drobiowy 80 g(1,3,7)

Sos maślany 50 ml(1,7)

Kapusta kiszona 75 g

Kompot wiśniowy 200 ml

 

 

Wtorek

06.02.24

Płatki owsiane na mleku 200 ml(1,7)

Rogalik francuski 30 g(1,3,7)

 

Bułka pszenna 50 g(1)

Masło 8 g(7)

Pasta z tuńczyka 20 g(3,4,7,10)

Sałata masłowa 1 liść

Herbata z pomarańczą 200 ml

Zupa brokułowa 200 ml(7,9)

Kopytka z twarożkiem waniliowym 280 g(1,3,7)

Kompot jabłkowy 200 ml

 

Środa

07.02.24

Chleb pszenno-żytni  30 g(1)

Masło 8 g(7)

Ser zółty 20 g(7)

Pomidor 20 g

Kakao 200 ml(7)

 

 

 

 

Chleb pszenno-żytni 30 g(1)

Kabanosy wieprzowo-drobiowe 30 g(1,3,7,9)

Papryka krojona w słupki 20 g

Herbata czarna z pomarańczą 200 ml

Żurek z białą kiełbasą 200 ml(1,3,6,7,9)

Ziemniaki gotowane 100 g

Pałka z kurczaka pieczona 120 g

Surówka z czerwonej kapusty 75 g(7)

Kompot truskawkowy 200 ml

 

Czwartek

08.02.24

Chleb pszenno-żytni 30 g(1)

Masło 8g(7)

Twarożek śmietankowy 20 g(7)

Konfitura śliwkowa 10 g(11)

Herbata malinowa 200 ml

Chleb pszenno żytni 30 g(1)

Masło 8 g(7)

Pasta z suszonych pomidorów z majonezem i szpinakiem 30 g(3,7)

Herbata z hibiskusem 200 ml

 

Zupa koperkowa z ryżem 200 ml(7,9)

Spaghetti z sosem bolońskim 300 g(1,3,9)

Kompot z owoców leśnych 200 ml

 

Piątek

09.02.24

Chleb pszenno-żytni 30 g(7)

Masło 8 g(7)

Biała kiełbaska wieprzowa 2 szt(1,3,6,7,9)

Sałata masłowa 1 liść

Ketchup 15 g(9)

Herbata zimowa 200 ml

Ryż na mleku z owocami 120 g(7)

Rosół drobiowo-wołowy z makaronem200 ml(1,3,9)

Kasza jęczmienna 100g(1)

Gulasz warzywny z soczewicą 150 g(9)

Kompot malinowy 200 ml

 

 

Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:

  • Mleko roślinne(owsiane, sojowe, ryżowe)
  • Twaróg i jogurty wegańskie
  • Tofu, ser kozi, ser wegański, sery bez laktozy
  • Mleko bez laktozy, masło roślinne, śmietana bez laktozy
  • Pieczywo bezglutenowe, wafle ryżowe, chrupki kukurydziane
  • Dżemy o niskiej zawartości cukru
  • Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny, przypraw oraz mleka bez laktozy

 

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem

 a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

:

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne.