Miejskie Przedszkole Publiczne nr 3
w Bolesławcu
ul. Narcyzów 22, 59-700 Bolesławiec tel. 575 507 585
ul. Dolne Młyny 42A ,59-700 Bolesławiec,
tel. (75) 612 13 03
e-mail:mpp3@boleslawiec.eu
-
Statystyki
- Odwiedziny: 1249454
- Do końca roku: 240 dni
- Do wakacji: 47 dni
-
Kalendarium
Niedziela, 2024-05-05
Imieniny: Irydy, Tamary
Jadłospis 15.04-19.04.2024
e.
|
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Poniedziałek 15.04.24 |
Chleb pszenno-żytni 50g(1) Masło 8 g Ser Gouda 30 g(7) Pomidor 20 g Kawa zbożowa 200 ml (7) |
Serek homogenizowany 100 g(7) Biszkopty 2 szt(1,3) Banan 100g |
Żurek z białą kiełbasą 200 ml(1,3,7,9) Kasza jęczmienna 100 g(1) Gulasz drobiowy z cukinią 120 g(1,7,9) Surówka z kapusty pekińskiej 75 g |
Wtorek 16.04.24 |
Bułka pszenna 50 g(1) Masło 8 g(7) Winerki drobiowe 1 szt(7,9) Ketchup 10(9) Ogórek 20 g Kawa zbożowa 200 ml(7)
|
Chleb pszenno-żytni 50g(1) Masło 8g(7) Jajko gotowane 1 szt(7) Sos majonezowy z koperkiem 30 g(7) Kakao 200 ml(7)
|
Zupa brokułowa 200 ml(7,9) Ziemniaki gotowane 100 g(7) Indyk w sosie pieczeniowym 130 g(1,7) Surówka z buraczków 75 g Kompot malinowy 200 ml |
Środa 17.04.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8g(7) Szynka farmerska 30 g(1,6,7) Sałata masłowa 1 liść Kawa zbożowa 200 ml
|
Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Pasta z tuńczyka 30 g(3,4,7) Ogórek kiszony 30 g Herbata z pomarańczą 200 ml |
Zupa szczawiowa z jajkiem 200 ml(3,7,9) Kopytka z masłem i bułką tartą 250 g(1,3,7) Banan 100g Kompot z owoców leśnych 200 ml
|
Czwartek 18.04.24 |
Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7) Pasztetowa wieprzowa 30 g(1,3,7) Papryka czerwona 20 g Kawa zbożowa 200 ml(1,7) |
Budyń waniliowy z syropem owocowym 120 g(7) Jabłko 150 g
|
Barszcz ukraiński 200 ml(7,9) Ryż z warzywami 100 g(9) Pałki z kurczaka pieca 120 g Surówka z ogórka kiszonego 75 g Kompot wiśniowy 200 ml |
Piątek 19.04.24 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 200 ml(1,7) Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7) Dżem truskawkowy 20 g |
Chleb pszenno żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i szynką wieprzową i serem Gouda 30 g(1,3,7,9) Herbata z hibiskusem 200 ml
|
Zupa jarzynowa 200 ml(7,9) Ziemniaki gotowane 120 g Paluszki rybne 100 g(1,3,4,7) Marchewka duszona z groszkiem 75 g Kompot wieloowocowy 200 ml |
Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:
- Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
- Twaróg i jogurty wegańskie
- Tofu, ser kozi, ser wegański,sery bez laktozy
- Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
- Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
- Dżemy o niskiej zawartości cukru
- Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez laktozy
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; : |
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne. |